Turning Torso

Denna fantastiska och imponerande byggnad kan man se i den stora staden Malmö. Denna skyskrapa är inte bara Sveriges största skyskrapa utan även Nordens. Det tog 4 år för att få skyskrapan färdigställd och invigningen var den 27 augusti 2005. Byggnaden är inte mindre än 190,4 meter hög. Står man på Kärnan i Helsingborg så kan man se denna skyskrapa med en kikare. Det finns 54 våningar i skyskrapan och sammanlagt 5 hissar.

Konstruktionen är annorlunda mot vad många andra byggnader och skyskrapor är. Denna är byggd i 9 kuber och varje kub har 5 våningsplan. Det finns alltså 54 våningar i detta hus.

På de två nedersta kuberna är det kontor men mellan kub 3 till 9 så finns det 147 lägenheter totalt. Från början var det meningen att dessa lägenheter skulle bli bostadsrätter men blev i stället vanliga hyreslägenheter för intresset var inte så stort.

Turning Torso

Santiago Calatrava

Så heter sen spanska arkitekten som har ritat och konstruerat denna stora byggnad som står mitt i Malmö. Santiago utbildade sig i Valencia som arkitekt och som ingenjör i Zürich. Vid flera universitet är Santiago utsedd till hedersdoktor. Ett av universiteten är Lunds universitet. Turning Torso är ett av hans mest kända verk som han konstruerade som en människokropp som tycks se ut som den är i rörelse. Santiago har gjort järnvägsstationer, flygledartorn, broar och kommunikationstorn.

Underbar utsikt

Bor man i en lägenhet lite längre upp i denna skyskrapa så kan man räkna med en vacker utsikt. När man vaknar på morgonen så är det klart medan de på nedre plan vaknar till dimma. Utsikten är enormt vacker och man kan se långt ut över Malmö stad. Det är en ren fröjd för ögat. Man kan se långt bortom fjärran och det tar aldrig slut. Himlen möter både mark och vatten beroende vart man står och njuter av utsikten.

Säkerhet

När det är en sådan här stor skyskrapa så är säkerheten mycket noggrann. Alla fönster är öppningsbara men de är säkerhetsspärrade. Man behöver inte putsa sina fönster utvändigt själv utan det ingår i de driftkostnader som de redan betalar för. Som ni säkert förstår så är det en mycket hög brandsäkerhet. I hela skyskrapan i varje utrymme så finns det ett brandsprinklersystem.